Skip to main content

Steglinge idag

Din flexibla grönsaks­producent

Steglinge hanterar över 40 000 ton grönsaker på årlig basis. Med en uppsjö av olika kategorier och över 600 unika artiklar besitter vi en av marknadens största portföljer i sitt slag. Kärnverksamhet är rotfrukter där morötter, rödbetor och potatis är de största råvarorna, men vi är mycket bredare än så med kunskap och erfarenhet av en mängd olika grönsaker och frukter. Bland våra kunder hittar du de största grossisterna och distributörerna, och våra artiklar hamnar i dagligvaruhandeln, offentlig sektor, storkök, matkassar, restauranger och evenemang spridda över stora delar av Sverige, Danmark och Finland.

 

Nedan hittar du en presentation av våra olika avdelningar

Steglinge i siffror

24000

Anläggning

140

Antal anställda

40000

Råvaror som hanteras årligen

641

Antal unika artiklar

486

Omsättning 2023

Verksamheten

Jordnära mat – från frö till sista syn

ODLING

Steglinge odlar på över 600 hektar under egen regi och har bedrivit jordbruk i generationer. Därför kan vi allt om odling och är noggranna med samtliga detaljer längst vägen. Detta gäller allt ifrån odlingspanering till själva odlingen, skörd och olika lagringstekniker för att få ut som mycket som möjligt av varje skörd för att förlänga säsongerna. Vi har även unika samarbeten med en rad odlare runtomkring i Kullabyggden, runtom i Skåne, mot Blekinge, Halland och uppåt i landet. Vi jobbar uteslutande med betrodda och välrenommerade odlare som delar våra värderingar och våra långa samarbeten vilar på en ömsesidig respekt för såväl varandra som för hantverket. Detta skapar de bästa förutsättningarna där resultatet blir tidiga, högkvalitativa och hållbara skördar.

För att tillgodose marknadsbehoven under hela året arbetar vi Steglinge gård hårt för att säkerställa tillgång på råvaror åtet runt. Genom täta samarbeten med odlare runtom i världen ser vi till att få in förstklassiga råvaror under årets alla månader. Vi handplockar våra råvaror från anförtrodda samarbetspartners som vi haft fleråriga relationer med och som kan möta våra höga krav på tillgång, kvalité och hållbarhet, allt till rimliga priser.

Tvätt

De rotfrukter som kommer till oss direkt från odling tvättas noggrant på vår moderna tvättavdelning som är knuten till vårt egna vattenreningsverk. En stor majoritet av vattnet som brukas på Steglinge renas av vårt egna reningsverk vilket är en fantastisk resurs att tillgå inte minst ur ett hållbarhetsperspektiv. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete genom att klicka här. Efter tvätt och storlekssortering kyls råvarorna i regel ner innan de går igenom en optisk kamera som utför ytterligare sortering utifrån kvalité och storlek. Råvarorna går därefter vidare in i produktionen för förpackning eller förädling av något slag.

Packeri

Från att en gång i tiden ha förpackat åt Kullabygdens entreprenörer och säljare packar i dag Steglinge gård grönsaker och grödor åt väldigt många aktörer inom en rad olika fält och marknader utbredda i vårt avlånga land. Vi packar under private lable men även under eget varumärke och har en uppsjö av olika lösningar för att möta omvärldens kvav på kvalité, livsmedelssäkerhet och hållbarhet. Våra förpackningsavdelningar är till stor del automatiserade vilket gör processen resurseffektiv och skonsam.

Skaleri

I vårt skaleri skalas råvaror genom olika skalningsmetoder. Råvaror som skalas är potatis, morötter och rödbetor i olika sorter, former och storlekar. Skalade råvaror kan gå direkt till extern distribution för att exempelvis underlätta för storkök och restauranger. I annat fall går de vidare till andra avdelningar inom Steglinge där de förädlas ytterligare exempelvis genom att förkokas, picklas, förberedas eller skäras i något lämplig snitt innan de lämnar gården. Skalet går till djurfoder.

Förkok

Med den senaste teknologiska utrustningen och i moderna och resurseffektiva autoklaver förkokas råvaror som potatis, rödbetor och baljväxter till många av nordens stora aktörer. Det förkokta segmentet växer ständigt och här är Steglinge en stor aktör på marknaden där vi tillhandahåller flertalet olika artiklar till bland annat storkök, kommunal verksamhet, foodservice och detaljhandel.

Prepp

Steglinge har förädlat råvaror i decennium. I sterila miljöer och med den bästa utrustningen repar, skivar, tärnar, picklar, mixar och förbereder vi råvaror till olika kunder och för olika behov. Vi är stora inom conveniencesegmentet och artiklar härifrån kan hamna i din närbutik, i din salladsbar, hos närmsta snabbmatskedja eller i din matkasse. Vi hanterar marknadens krav på olika snitt och har alltid legat i framkant när det kommer till olika recept och metoder.

Mogning

Att mogna råvaror är ett hantverk i sig. På Steglinge har vi mognat råvaror som avokado och mango till ett antal storkunder i över tio års tid.

Mission

”Från frö till sista syn, utveckla ett väl genomtänkt sortiment av naturliga och förädlade frukt och grönsaksprodukter”