Skip to main content

Steglinge

Historia

Steglinge Logar, 25 april 1936
Steglinge Gård, innan branden (2011)
Steglinge Gård, efter branden (2019)

Med anor
från 30-talet

Steglinges historia sträcker sig tillbaka till 30-talet. Under kriget odlades här cikoria som då användes som ett ersättningsmedel för kaffe och man hade ett tätt samarbete med Marabou som på den tiden ägde Findus. Steglinge levererade också torkad förpackad frukt i dessa tider innan kylskåpet gjort sitt intåg i våra hem och det bedrevs även djurhållning i olika former på gården.

Familjen Gibrand kom till Steglinge på 60-talet. Innan familjen började arrendera gården var det en så kallad bolagsgård som tillhörde Höganäsbolaget. Gården arrenderades fram till 1987 då den köptes. Tidigt byggdes kostallar om till kylhus och verksamheten renodlades för grönsaker. Huvudgrönsakerna var morötter, potatis, betor, vitkål och gul lök.

När Göran Gibrand tog över driften i början av 90-talet skedde en successiv övergång till att sälja allt mer förädlade råvaror. Först var det bara egenodlade grönsaker som förpackades men snart packade man även åt andra odlare i Kullabygden. Det här var något som tilltalade grossisterna som fick en leverantör som erbjöd ett stort sortiment med jämn och hög kvalitet. Med tiden utvecklade Steglinge samarbeten med odlare från närliggande regioner, och så småningom även med ett importutbud, och rörelsen kunde utvecklas med ett året runt-sortiment.

Brann nästan ner till grunden – reste sig ur askan

2012 drabbades verksamheten av en brand som orsakade stor förödelse och nästan hela gården brann ner till grunden. Vad som byggts upp under generationer gick upp i rök och tiden som följde var svår och oviss. Efter ett omfattande renoveringsarbete reste sig nya Steglinge ur askorna med toppmoderna lokaler och kunde fortsätta resan med att utveckla sin verksamhet.
Idag drivs verksamheten fortsatt av familjen Gibrand där Göran än är ägare och Gustav, tredje generationens lantbrukare, arbetar som VD.

Familjeägt i tre generationer

”När maten står på bordet vill vi veta var den kommer ifrån och att allt är odlat och framställt på ett ansvarsfullt och hållbart sätt. Trygghet, förtroende och förväntningar är grundpelare för verksamheten på Steglinge. Våra kunder ska kunna lita på oss och känna sig trygga i vad de stoppar i sig, men våra värdeord är mångfacetterade och gäller inte bara våra råvaror. De genomsyrar allt vi gör.”

Göran Gibrand, lantbrukare och ägare