En symfoni av ljud möter en när man äntrar lila avdelning. Dämpade ångpuffar och mekaniskt surrande skvallrar om hög aktivitet, och med jämna mellanrum hörs det hissnande ljud som skapas när ånga släpps ut genom ventiler. När många andra avdelningar på Steglinge är kylda är här snarare åt det mer tropiska hållet, med hög luftfuktighet som skapas av ångan från autoklaverna vilket får en att drömma om en semester i medelhavet.

Tre autoklaver står uppradade bredvid varandra och här på Steglinges kokeri jobbar man just nu i tvåskift för att täcka behov både långsiktigt och kortsiktigt. Potatissäsongen har varit igång i flera veckor och ny rödbetssäsong står i startgroparna.
”Potatisen känns stabil inledningsvis och rödbetan har nu hunnit ligga till sig lite. Man måste vänta lite med rödbetan efter ny skörd för att få så bra resultat som möjligt vid kokning” säger Saulius, avdelningschef på lila avdelning.

 Saulius har arbetat på Steglinge i över ett decennium och har varit avdelningschef över Steglinges kokeri sedan starten 2019. Och när han säger att rödbetorna inledningsvis ser fina ut, så vet han vad han pratar om.
”Rödbetans sidorötter kan försvåra skalningen lite. Det kan hända med våra första rödbetor, men i år har det sett bättre ut. Rödbetorna har inte haft så mycket ’skägg’ i år, som vi kallar det” skrattar Saulius.
Rödbetor kommer från fält, tippas in, tvättas, sorteras, skalas och kokas. Allt under samma tak. Närodlat och hållbart i sin renaste form, samtidigt som transporterna hålls till ett minimum.
Att förkoka innebär längre hållbarhet och just nu är planeringen satt till att komma i ordning men även bygga lite lager.
”Vi måste samtidigt hushålla med råvaran. Allt kan inte skördas in samtidigt och just nu hoppas vi på lite regn, då jordarna inte är optimala för skörd” förklarar Saulius.

Steglinge förkokar potatis och rödbetor till restauranger, storkök, offentlig sektor, dagligvaruhandeln och matkassar runtom i Sverige, men även till våra grannländer. De minsta förpackningarna är bara några hundra gram och de största väger flera kilo. Här förkokas även olika typer av baljväxter samt en potatis- och rotfruktsblandning kallas Flexifärs.
Medan autoklaverna mullrar på fördelar Saulius dagens produktion med van hand. Det är ett rytmiskt arbete, där varje batch kräver precision och tajming. Temperaturen, tiden och trycket måste stämma. Allt ställs in och kontrolleras.
”Det är mycket som ska klaffa, men vi har ett starkt team här. Alla vet vad som krävs för att få ut en produkt som håller hög kvalitet, varje gång,” säger han och nickar mot kollegorna som rör sig vant mellan stationerna.
Med hösten runt hörnet och nya skördar på väg in är det full fart på lila avdelning. Här kokas inte bara rotfrukter – här kokas också framtidens måltider, med hållbarhet och smak i fokus.
Och medan ångan fortsätter att dansa i luften, är det tydligt att säsongen bara har börjat.
Är du nyfiken på Steglinges förkokta sortiment? Är du intresserad av en rundvandring i vårt kokeri och andra avdelningar? Kontakta oss!
Lila avdelning är en av flera produktionsavdelningar på Steglinge. För att läsa mer om vårt arbete och vår breda portfölj, klicka här.


