Det är en krispig förmiddag denna vårdag som blir allt varmare i takt med att solens strålar letar sig ner genom molnen. Vi befinner oss i utkanten av Höganäs, på ett fält som har tillhört familjen Gibrand i generationer. Dagens fokus ligger på en av vårens allra första och viktigaste uppgifter – sådden av rödbetor. Luften är fylld av förväntan, och jorden känns redo att ta emot de små fröna som ska lägga grunden för årets skörd.
”Fröna är så små att de knappt syns, men titta noga här” säger Björn Hjälte och föser varsamt undan lite jord från ett av spåren som traktorn just har lämnat efter sig.
Björn har en gedigen erfarenhet av lantbruk och har arbetat för Steglinge i sju år. Med ett brett leende tar han emot oss och berättar att han just har harvat fältet, en process han beskriver som avgörande för att bevara fukten i jorden inför sådden.
”Jag harvade igår. Det vill man göra i tät anslutning till sådden för att ge bästa möjliga förutsättningar” förklarar han.
Att harva innebär att jorden bearbetas, luckras upp och jämnas till för att skapa en optimal miljö för fröna. När detta är klart placeras fröna omsorgsfullt i marken med en precisionssåmaskin, tillsammans med NPK-gödsel – en kombination av kväve, fosfor och kalium – och naturgödsel som ger grödan den näring den behöver.
”Sedan gäller det att ha lite tur med vädret,” säger Björn. ”För starka oväder och man kan få börja om från början, men samtidigt är lite regn bra. Annars får vi konstbevattna.”
Fältet vi står på är fyra hektar stort och används för att så de tidiga rödbetorna, som beräknas vara klara för skörd någon gång i slutet av juli. Lite längre bort är 15 hektar reserverade för de sena rödbetorna. Varje meter av dessa fält kan ge upp till ett trettiotal rödbetor, och under ett bra år kan Steglinge tillhandahålla sina rödbetor året om.
Medan traktorn metodiskt kör fram och tillbaka över fältet, och jorden täcks av nya rader av frön, reflekterar vi över den omsorg och precision som krävs för att varje skörd ska bli framgångsrik. Det är denna dedikation till detaljer, kombinerat med erfarenhet och hårt arbete, som ligger till grund för Steglinges verksamhet. Från förberedelse av jorden till vårens första sådd, är varje steg i processen en viktig del av att säkerställa en rik och hållbar skörd.
Det är något genuint med att vara med och så. Tradition möter ny teknologi. Närodlat i sin renaste form. Symbiosen bäddar inte bara för en hållbar framtid utan också en möjlighet att uppskatta resan från just frö till sista syn. Nu har rödbetornas resa börjat, sinom tid landar de i någon form på våra tallrikar. Själva lämnar vi fältet med en uppskattning av hantverket som förvandlar jordens skatter till våra måltider